Iedereen weet hoe vervelend een slechte Wi-Fi verbinding kan zijn, Haperende computer, onderbroken video-meeting, vastgelopen mediastream,… kortom onaangename situaties die niet ten goede komen van de productiviteit. In de meeste gevallen zijn die problemen terug te leiden door het gebruik van een verouderd Wi-Fi systeem of een systeem van ondermaatse capaciteit. Veelal wordt de Wi-Fi gebruikt die door de internet provider ter beschikking wordt gesteld. Zolang de modemrouter en de computer in de zelfde ruimte staan gaat dit meestal vrij vlot. Maar van zodra de modemrouter ergens in een technische ruimte staat of in de garage, dan blokkeren de tussenliggende muren heel wat van de sterkte van het Wi-Fi signaal. Een standaard modemrouter heeft ook een beperkingen van hoeveel toestellen simultaan kunnen verbonden zijn. Dit is bijna altijd gebaseerd op een gezinssituatie van enkele gebruikers, niet zo zeer op een professionele werkomgeving. Meer en meer toestellen zijn voorzien van Wi-Fi, computers, tablets, smartphones, printers, camera’s, muziek, televisie, zonnepanelen, domotica,… Al deze toestellen vragen een stukje van de beschikbare bandbreedte en de router moet dit uiteraard allemaal snel genoeg kunnen afhandelen.
Wi-Fi 6
Het is jammer en totaal onnodig om met een haperende Wi-Fi te werken. De meeste recente computers en smartphones zijn intussen voorzien van Wi-Fi van de 6de generatie. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de diverse Wi-Fi generaties sedert 1999. Merk op dat de snelheid er telkens flink op vooruit gaat. Er is ook al sprake van Wi-Fi 7, maar de eerste toestellen hiervoor komen pas in de loop van 2024 ter beschikking. 2022 was een jaar van globale chiptekorten, ook de Wi-Fi markt kampte met problemen, pas in de laatste helft van 2022 is Wi-Fi 6 terug vlot leverbaar geworden. Nog steeds is het geen uitzondering om nieuwe toestellen te vinden die geen Wi-Fi 6 aan boord hebben, maar dat is ook niet altijd nodig. Denk aan printers of smartlampen waar topsnelheid minder belangrijk is. Voor computers en smartphones is snelheid wel heel belangrijk en is Wi-Fi 6 dan ook de beste keuze.
Toegangspunt
Een toegangspunt of ook wel Access Point genoemd, is een extra Wi-Fi antenne. Maar laat u niet misleiden de antennes zijn in veel gevallen niet meer van buitenaf zichtbaar. Er bestaan nu mooi afgewerkte access points die niet groter zijn dan een rookmelder en die in elke ruimte passen. Professioneel access points hebben maar 1 kabel nodig om aangesloten te worden. Dit is een netwerkkabel waar terzelfdertijd ook stroom door gestuurd wordt (PoE). Deze kabels worden op een switch of router aangesloten met PoE ondersteuning.
Om nu in alle ruimtes een snelle Wi-Fi te bekomen is het een kwestie van de nodige access points te verspreiden in het gebouw. Al deze access points maken deel uit van hetzelfde netwerk, de functie Seamless Roaming zorgt er voor dat een computer steeds verbonden is met het toegangspunt die het dichtst in de buurt staat. Als de gebruiker zich verplaatst tijdens een video-call bijvoorbeeld, zal er geen onderbreking te merken zijn. Alle toegangspunten worden aangestuurd door een controller die ervoor zorgt dat alle trafiek in goede banen wordt geleid. Als voorbereiding wordt er aan de hand van een heatmap een goede Wi-Fi dekking uitgewerkt, hier in dit voorbeeld zijn 7 toegangspunten voorzien. Een Wi-Fi 6 toegangspunt is er al voor een goede € 100.
Een typische opstelling bestaat dan bijvoorbeeld uit deze toestellen:
- Internetmodem
- Router en Firewall
- PoE switch
- Controller
- Meerdere Access Points
Alle instelling worden centraal bijgehouden door de controller. Als het nu een Wi-Fi netwerk is met 3 of 300 access points, het maak niet uit. Alles wordt van uit een centraal punt aangestuurd en is zo perfect beheersbaar. Een controller voorziet ook om meerdere SSID ‘s aan te maken zodat er gescheiden Wi-Fi’s mogelijk zijn. Typisch geval is een Wi-Fi met alle mogelijkheden voor eigen gebruik en tweede Wi-Fi met beperkte mogelijkheden die ter beschikking staat van de gasten.
Op die manier is de veiligheid van het netwerk ook een stuk beter geregeld, wat vandaag de dag toch een heel belangrijk gegeven is geworden.
De producten uit de Omada reeks van TP-Link zijn perfect geschikt om een centraal beheerd Wifi-6 systeem op te zetten. Ze hebben diverse access points beschikbaar afhankelijk van de omstandigheden voor zowel binnen of buiten te gebruiken. Deze producten komen met een garantie van 10 jaar!
Zowel geschikt voor een Wi-Fi installatie in een grotere woning tot een grote installatie in een hotel of school met meerdere switchen.
Omada 3 in 1
Onlangs heeft TP-Link dit nieuw 3-in-1 toestel gelanceerd in de Omada reeks. Het combineert meerdere functies in 1 apparaat, wat er voor zorgt dat er minder ruimte vereist is en dat de implementatie sneller kan gebeuren. Zonder ventilator is dit apparaat ook muisstil. De kans op storingen is op die manier beperkter.
- Router dual core 1.2Ghz, 1GB DDR3
- PoE switch 110W, 8xPoE+2xWAN+2xSPF-WAN
- Omada controller
Ook voor uw zaak maken we graag een offerte op maat, zodat u voor goed verlost bent van die vervelende Wi-Fi problemen.
Bekijk het volledige TP-Link Omada gamma.